Op 2 december hanteert gemeenteraadsvoorzitter Frédéric Depypere (46) voor het laatst de symbolische voorzittershamer. Hij verhuist naar de oppositiebanken. "Ik blijf beschikbaar voor iedere burger die een bezorgdheid heeft die niet opgelost geraakt."
![](https://static.wixstatic.com/media/37b997_5e80a525d76f4e4b924837dbddd410e9~mv2.png/v1/fill/w_980,h_552,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/37b997_5e80a525d76f4e4b924837dbddd410e9~mv2.png)
Frédéric Depypere (46) startte deze legislatuur als gemeenteraadslid en nam begin 2020 over van Carlos Verbrugghe. Vanaf december wordt Vincent Herman de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.
Wat zal je bijblijven uit de afgelopen vier jaar?
"Ik zat in die periode in totaal zo'n veertig gemeenteraadszittingen voor. Dat was niet steeds in evidente omstandigheden. Zo ben ik in volle Corona-periode gestart, met hybride zittingen en anderhalve meter afstand. Daarnaast dienden we al vrij snel een netelig dossier te behandelen, namelijk dat van het ontslag van de toenmalige financieel directeur. In één van de zittingen van dit dossier kregen we zelfs procedurepleiter meester Van Cauter over de vloer, dus toen moest alles heel strikt volgens de juiste procedure verlopen. Dat dossier is uiteindelijk afgehandeld geweest en met Brecht Carels werd ondertussen een heel competente en gedreven nieuwe financieel directeur aangetrokken."
Wat houdt de taak van gemeenteraadsvoorzitter eigenlijk in?
"De gemeenteraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de gemeente. Als gemeenteraadsvoorzitter heb je de taak om die vergaderingen in goede banen te leiden en de beslissingen op een vlotte, transparante en democratische wijze te laten verlopen. Het zijn openbare zittingen, dus voor het aanwezige publiek heb ik steeds getracht om de agendapunten op een verstaanbare wijze in te leiden. En na elke gemeenteraad heb ik ervoor gezorgd dat de belangrijkste beslissingen in een heel korte samenvatting te lezen waren op de webpagina van onze partij."
Je bent een soort neutraal figuur, maar anderzijds ook lid van een partij. Zorgde dat niet voor problemen?
"Tijdens de zittingen probeerde ik erover te waken dat al wie dat wenste, voldoende aan bod is gekomen. Ik durf te stellen dat ik veel ruimte heb gegeven voor tussenkomsten van de oppositie, in het bijzonder voor hen is de gemeenteraad het forum om te wegen op het beleid. Maar als gemeenteraadsvoorzitter wordt er ook van jou inderdaad een zekere terughoudendheid verwacht voor wat betreft inbreng in specifieke dossiers. Het is niet makkelijk om je mening te geven zonder de perceptie van neutraliteit te verliezen."
Dus voortaan wordt je mening geven makkelijker?
"Dat is waar. Daarom kijk ik ook vooruit naar de nieuwe rol die op me wacht in de komende jaren. Als raadslid in oppositie zal ik makkelijker vragen kunnen stellen of standpunten innemen en verdedigen. Ik blijf ook in mijn nieuwe rol beschikbaar voor iedere burger die een bezorgdheid heeft die niet opgelost geraakt. Contacteer me gerust om te helpen die kleine en grote problemen aan te pakken."
Je hebt ook steeds geijverd voor meer inspraak van burgers. Ben je in je doel geslaagd?
"De inspraakmogelijkheden van burgers zijn naar mijn gevoel nog steeds veel te weinig bekend. Al sinds het begin van deze legislatuur kan elke burger bijvoorbeeld voor een gemeentelijk probleem van algemeen belang een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad. Als die het dossier goedkeurt, komt het op de volgende gemeenteraad aan bod. En wanneer de vraagsteller daarenboven 100 handtekeningen verzamelt, krijgt die zelfs spreekrecht tijdens de vergadering van de raad. Dat hebben we vorig jaar nog toegevoegd aan het participatiereglement, dat er op mijn initiatief en met steun van alle fracties is gekomen."
Wil je hierrond nog voorstellen op tafel leggen?
"Ik denk inderdaad dat we eigenlijk nog een stapje verder kunnen gaan en een zogenaamd 'burgerkwartier' kunnen inrichten, bij aanvang van elke gemeenteraad. Zodat burgers voor elke raad even het woord kunnen nemen rond een lokaal probleem. We moeten dat uiteraard goed regelen om misbruiken te vermijden, maar mits goede afspraken en opvolging is meer inspraak van burgers tijdens de gemeenteraad mogelijk!"
Comments